Regius College kiest voor taakverlichting buiten de klas | Schoolbesturen Zaanstreek-Waterland maken regionale strategische personeelsplanning | Zij-instroom uitgelicht: kersverse docenten aan het woord | ...

Online lezen  |  Afmelden  |  Uw gegevens wijzigen

Voion nieuwsbrief - 9 juni 2021
Inspiratie: Regius College Schagen kiest voor taakverlichting buiten de klas
Het Regius College in Schagen heeft voor de besteding van de convenantsmiddelen ‘Aanpak lerarentekorten en werkdrukverlichting’ gekozen voor een bijzondere oplossing: het inrichten van twee leerlingenbalies en een structuurklas. “Hierdoor snijdt het mes aan twee kanten, leraren worden ontlast en leerlingen beter geholpen”, zegt Vincent Epskamp, docent aardrijkskunde en voorzitter van de GMR.

Lees verder >> 
Twitter LinkedIn
Inspiratie: Schoolbesturen Zaanstreek-Waterland maken regionale strategische personeelsplanning 
In Zaanstreek-Waterland besloten vijf vo-besturen en het mbo uit de regio om zich gezamenlijk te richten op een strategische personeelsplanning via het Scenariomodel-VO. Daarmee is dit een van de eerste regio’s die gebruikmaakt van de nieuwe ‘Mijn Regio-omgeving’ in het Scenariomodel-VO. Binnen vijf weken hadden ze de gegevens van 17.051 leerlingen en 1.340 werknemers in fte in kaart gebracht en geanalyseerd. Ook is het gelukt om de contouren voor toekomstige acties uit te zetten.

Lees verder >>
Twitter LinkedIn
Download de nieuwe CAO VO-app
Altijd de actuele arbeidsvoorwaarden bij de hand? Op de hoogte blijven van het laatste cao nieuws? Veel gestelde vragen en antwoorden bekijken? Download dan de nieuwe CAO VO-app. De app is gebruiksvriendelijk en kosteloos.

Lees verder >>
Twitter LinkedIn
Handreiking Zij-instroom als vervolgcarrière in het voortgezet onderwijs
Steeds meer professionals die nu niet in het voortgezet onderwijs werken, tonen (opnieuw) interesse in een loopbaan voor de klas. Goed nieuws, gezien het in veel regio’s oplopende lerarentekort in tekortvakken. In deze handreiking bieden we praktische informatie voor bestuurders, HRM-medewerkers, schoolleiders en schoolteams voor het opzetten van een succesvol zij-instroomtraject.

Lees verder >> 
Twitter LinkedIn
Inspiratie: Zij-instroom uitgelicht: kersverse docenten aan het woord over hun nieuwe loopbaan
Hoe is het om als nieuwe docent via een zij-instroomtraject een tweede loopbaan in het voortgezet onderwijs te starten? De regio Leiden, Duin- en Bollenstreek startte begin 2020 met een regionaal loket om getalenteerde professionals uit andere doelgroepen aan te trekken voor het voortgezet onderwijs. Maar liefst 20 enthousiastelingen zijn na het selectietraject aan de slag gegaan. Zo ook Ruud van Santen en Luuk van Dam.

Lees verder >>
Twitter LinkedIn
Norm coronavirus in Arbocatalogus-VO aangepast
Het Kabinet heeft op 22 mei jl. besloten om de afstandsmaatregel van 1,5 meter voor leerlingen onderling los te laten. Dit besluit is genomen mede op basis van een advies van het OMT. Het OMT vindt het loslaten van de 1,5 meter afstand tussen leerlingen verantwoord, mits alle personeel en alle leerlingen zich - onder begeleiding - twee keer per week zelf testen op corona. Het Kabinet heeft besloten dat hierdoor alle vo-scholen vanaf 7 juni 2021 weer volledig open zijn voor alle leerlingen. De Arbocatalogus-VO is conform dit besluit aangepast.

Lees verder >>
Twitter LinkedIn
Regio in beeld: aanbod van leraren
Hoeveel studenten zijn er ingestroomd in de lerarenopleiding in uw regio in het schooljaar 2020/2021? En hoeveel gediplomeerden waren er aan het einde van het schooljaar 2019/2020? In Regio in beeld vindt u nu de cijfers. Daarmee krijgt u inzicht in het (toekomstige) aanbod van leraren.

Naar Regio in beeld >>
Twitter LinkedIn
Regionale aanpak lerarentekort
Voion ondersteunt scholen bij de aanpak van het lerarentekort en andere arbeidsmarktknelpunten in de vo-sector. In deze rubriek over het lerarentekort delen we de voorbeelden van aanpakken, kennis en ervaringen uit het voortgezet onderwijs.
Inspiratie 
In 2018/2019 ontvingen meer dan 10 projecten cofinanciering via de Stimuleringsregeling regionale aanpak lerarentekort voortgezet onderwijs en de Stimuleringsregeling oriëntatietrajecten zij-instromers van Voion. Welke activiteiten zijn er met deze regelingen uitgevoerd? Wat is er van geleerd? En hoe staat het nu met deze projecten? In deze nieuwsbrief lichten we er twee projecten uit die gaan over het werven van technische docenten.
Project: Technische docenten Steenwijkerland-Weststellingwerf
Stichting Voortgezet Onderwijs Steenwijkerland-Weststellingwerf verwachtte vacatures voor techniek en ICT waar ze zelf in wilden voorzien. Fokke Klaver, projectleider van dit project, vertelt over de ontwikkeling van een oriëntatietraject voor mensen uit het bedrijfsleven, een snelkookpan waarin iemand in een paar weken een reëel inkijkje krijgt in het onderwijs en ervaart wat een baan als docent inhoudt.

Lees verder >> 

Twitter LinkedIn
Project: Docenten werven in het technisch domein, Rijnmond
Door nieuwe doelgroepen aan te boren en met gerichte voorlichtingsacties werft TechForce Rijnmond nieuwe docenten in het technisch domein. Vervolgens biedt de Hogeschool Rotterdam, na een uitgebreide intake, diverse maatwerktrajecten die afgestemd zijn op de behoefte van de toekomstige docenten.

Lees verder >> 
Twitter LinkedIn
Zij-instromer of hybride docent maken onderwijs aantrekkelijker
Het onderwijs kampt in alle sectoren met een lerarentekort. Zij-instromers en hybride docenten kunnen een deel van dit tekort opvullen, maar veel schoolorganisaties zijn terughoudend om hen in te zetten. “De selectie en intensieve begeleiding van deze docenten vormen een struikelblok voor veel onderwijsorganisaties. De scholen gaan daardoor niet mee met de tijd: hybride docenten of zij-instromers maken het onderwijs voor de leerlingen en het team juist aantrekkelijker” zeggen Peter van der Zwaal en Rosanne Koops.

Lees verder >>
Twitter LinkedIn
 
Recente publicaties
Voion publiceert regelmatig onderzoeksrapporten, artikelen en handreikingen van diverse organisaties op de terreinen onderwijsarbeidsmarkt en veilig en vitaal werken. Recent verschenen:

Nieuws
Laboratoriumjassen als persoonlijk beschermingsmiddel
Waar moet u als school op letten bij de aanschaf van laboratoriumjassen? De NVON, Nederlandse vereniging voor het onderwijs in de natuurwetenschappen, publiceerde een notitie die scholen helpt een onderbouwde keuze te maken op basis van de eigen situatie.
Lees verder »
Maak werk van Strategisch HRM
Op dit moment komt er veel af op bestuurders, schoolleiders en HRM-professionals: de Regionale Aanpak Personeelstekorten, interventies van het Nationaal Programma Onderwijs en inzet van de prestatieboxmiddelen om werk te maken van Strategisch HRM. Het programma Voortgezet Leren van de VO-raad organiseert daarom de leergang Strategisch HRM voor schoolleiders, bestuurders, en HRM-eindverantwoordelijken en de training SHRM voor HR-medewerkers en adviseurs.
Agenda

16-6-2021: Verdiepingssessie (inbedding) zij-instroom, online.
16-6-2021/20-9-2021: Cursus Preventiemedewerker: 2-daags programma, Utrecht.
23-9-2021: Leernetwerk Begeleiding startende leraren, VO-raad, fysiek/online.
12-10/16-11/14-12-2021: Training strategisch HRM voor HR-medewerkers en -adviseurs, VO-raad.
9-11-2021: Kennismakingscursus Arboscan-VO, Utrecht.
12-11/9-12/10-12-2021/3-2/4-2-2022: Leergang strategisch HRM, VO-raad.

Voion
     doorsturen   |   afmelden   |   contact   |   disclaimer
Het voortgezet onderwijs: een aantrekkelijke werkomgeving waar iedereen duurzaam, enthousiast en veilig kan werken! Dat is waar Voion, in samenwerking met scholen, de VO-raad en vakbonden, aan wil bijdragen. We initiëren onderzoek en delen kennis over de onderwijsarbeidsmarkt en veilig en vitaal werken. We inspireren met praktijkverhalen en ontwikkelen instrumenten en handreikingen die toepasbaar zijn voor de hele sector. Samen werken we aan het beste onderwijs.
www.voion.nl | info@voion.nl
Volg ons op:    
Terug naar boven U ontvangt deze e-mail op het volgende adres: