Bekijk deze e-mail online
 

 
Beoordelingsvermogen minstens zo belangrijk als regels
Rick van Workum, programmaleider Veilig, gezond & vitaal werken 
'Als het gaat om veiligheid en gezondheid is de verleiding groot om terug te vallen op de regels. Maar met gedachteloos toepassen van de regels worden arbeidsomstandigheden niet veiliger of gezonder', zegt Rick van Workum, programmaleider Veilig, gezond & vitaal werken bij Voion. ‘Zelf blijven nadenken en je oordeel vormen blijft belangrijk.'
Lees het artikel
 
Praktijkdocent zorgt voor bescherming, maar is niet aansprakelijk
Jan Harmen Kwantes, juridisch adviseur Work, Health and Care TNO
Wie is er verantwoordelijk voor de veiligheid in een praktijklokaal? En wie is er aansprakelijk als er toch iets mis gaat? Volgens Jan Harmen Kwantes, juridisch adviseur Work, Health and Care TNO, is de leiding van de onderwijsinstelling in principe altijd eerstverantwoordelijk én aansprakelijk. ‘Het moet bovenin beginnen. Anders is alles wat er gebeurt goed bedoeld, maar niet goed georganiseerd.’ 
Lees het artikel
 
Wat zegt de wet
Wat moet u regelen rond veiligheid in vak- en praktijklokalen? Als school moet u aan bepaalde wettelijke eisen voldoen. Maar voldoen aan wet- en regelgeving is geen doel op zich. Het voorkomen van ongelukken in school en voorkomen dat medewerkers ziek worden van het werk wel. Wet- en regelgeving helpt u na te denken over hoe u dat doel kunt verwezenlijken.
Lees het artikel
 
 
Kennis
Om scholen maximaal te kunnen ondersteunen om veilig te werken, heeft Voion alle kennis, informatie, instrumenten en tips verzameld op overzichtelijke themapagina’s. Op de themapagina veilig werken vindt u onder meer de wettelijke eisen, concrete aanpak en tips & aanbevelingen.
 
 
Cursussen
Wilt u echt een bijdrage leveren aan een veiligere school? Voion heeft speciaal voor preventiemedewerkers in het vo met deze taak/functie een cursus ontwikkeld om u enerzijds beter in staat te stellen invulling te geven aan uw taken en bevoegdheden als preventiemedewerker. En anderzijds om daadwerkelijk vorm en inhoud te geven aan uw arbo-rol in de school. Ga direct naar de cursus preventiemedewerker.
Lees het artikel
 
 
Praktisch geregeld
Snel aan de slag? Voion zette alle tips op een rijtje. Benieuwd naar ervaringen van andere scholen? Lees de inspirerende praktijkvoorbeelden van collega’s.
Lees het artikel
 
Wist u dat...
… er inmiddels verschillende veiligheidsmappen zijn ontwikkeld om veilig te werken in praktijklokalen? Ze zijn tot stand gekomen in samenwerking met platforms zoals platform vmbo BWI en Consortium Beroepsonderwijs.
Lees het artikel
 
 
Voion | Postbus 2501 6401 DA Heerlen | T: 045-579 6024 | E: info@voion.nl | www.voion.nl
Volg ons op:  
Voion, het A&O fonds voor het vo, zet zich in om samen met scholen vraagstukken op te lossen op het gebied van arbeidsmarkt en mobiliteit, opleiding en professionalisering en veilig, gezond en vitaal werken. Voion werkt voor en samen met werkgevers en werknemers in het voortgezet onderwijs, en wordt bestuurd door de sociale partners in het voortgezet onderwijs.
Terug naar boven