Online lezen  |  Afmelden  |  Uw gegevens wijzigen
Voion
Voion nieuwsbrief - april 2018
Parel: Trainees voor de klas

In 2008 was de gemiddelde leeftijd van het lerarenkorps van het Joke Smit College 55 jaar. Daarom startte de school met het project 'Student wordt docent' en met traineeships om het team te verjongen. De gemiddelde leeftijd op het Joke Smit College is inmiddels gedaald naar 35 jaar. Maar naast de verjonging hebben de activiteiten ook een positief effect op de dynamiek in de school: het Joke Smit College is een lerende organisatie geworden waarin medewerkers zich blijven ontwikkelen. 
Lees verder >>

Twitter LinkedIn
Veilig werken begint met goede instructies
Om leerlingen veilig te laten werken in een praktijklokaal moeten ze leren hoe ze gereedschap en machines veilig kunnen bedienen en welke veiligheidshulpmiddelen zij moeten gebruiken. Voion heeft in samenwerking met de NVON vaksectie Techniek & Technologie voor een aantal machines veiligheidsinstructiekaarten, -filmpjes en een werkboekje voor leerlingen laten maken die docenten kunnen gebruiken om hun leerlingen veilig te laten werken met machines.
Lees verder >>
Twitter LinkedIn
Save the date: webinar professioneel statuut
Vanaf dit schooljaar moeten schoolleiding en leraren in gesprek gaan over vorm en inhoud van een professioneel statuut. Maar wat is een professioneel statuut? Welke kansen biedt dit voor de dialoog in school? Hoe zijn leraren erbij betrokken en hoe kunnen zij ermee aan de slag?

Op 5 juni organiseert Voion een webinar voor leraren waarin deze en andere vragen aan de orde komen.
Lees verder >>
Twitter LinkedIn
Pilotscholen gezocht: Over werk(druk) gesproken
Wilt u iets doen aan de werkdrukproblemen in uw organisatie? Onderkent u het belang van een goede dialoog in uw school? De dialoog tussen teamleden onderling, tussen teams en hun leidinggevende en tussen teams en bestuurder. Geef u dan op als pilotschool en ga met een bewezen effectieve methodiek aan de slag om werkdrukproblemen in uw organisatie aan te pakken.
Lees verder>>
Twitter LinkedIn
Van manager naar docent

Wordleraarinhetvo.nl deelt verhalen van mensen uit het bedrijfsleven die de overstap maken naar het voortgezet onderwijs. Zoals Rob van Seters. Hij werkte 20 jaar bij de Rabobank en volgt nu de eerstegraads lerarenopleiding Wiskunde. “Het leukste is dat je iedere dag opnieuw met de eerlijkheid en spontaniteit van leerlingen wordt geconfronteerd.”
Bekijk het filmpje.

Twitter LinkedIn
Laatste kans aanmelding Voion conferentie 17 april

Wilt u nog deelnemen aan de conferentie Samen werken aan de schoolorganisatie van de toekomst?
U kunt zich nog tot vrijdag a.s. aanmelden.
Lees verder >>

Twitter LinkedIn
Meer nieuws
Lerarenbeurs weer aan te vragen vanaf 1 april
Leraren kunnen tussen 1 april en 30 juni 2018 weer een lerarenbeurs aanvragen om een bachelor- of masteropleiding te volgen. Zo kunnen zij hun deskundigheid vergroten of zich (verder) specialiseren.
Lees verder >>
Tientallen hoofdpijnscholen in Nederland
Op tientallen scholen verspreid over heel Nederland hebben leerlingen en onderwijzers last van gezondheidsklachten als gevolg van de slechte ventilatie. Het gaat om hoofdpijn en misselijkheid. Dat blijkt uit onderzoek van het programma Reporter Radio (NPO Radio 1).
Lees verder >>
Invoering Lerarenregister blijft in beeld
De Afvaardiging van de Deelnemersvergadering van de Onderwijscoöperatie gaat los van die organisatie verder werken aan de invoering van het Lerarenregister. Dat melden de onderwijsministers Ingrid van Engelshoven en Arie Slob in een brief aan de Tweede Kamer.
Lees verder >>
Gratis ondersteuning medezeggenschap
Medezeggenschapsraden kunnen bij het project Versterking medezeggenschap terecht voor gratis advies en begeleiding. De gratis ondersteuning kan bijvoorbeeld betrekking hebben op het versterken van de positie van de medezeggenschapsraad in de organisatie, effectiever communiceren met de achterban of het werven van nieuwe MR-leden.
Lees verder >>
Meeloopweek in Utrechts onderwijs drukbezocht
De Meeloopweek, georganiseerd door het openbaar onderwijs in Utrecht, is een onverwacht succes. De mogelijkheid om binnen de stad zelf mee te lopen op een school in het voorgezet onderwijs werd aangegrepen door 75 mensen, terwijl nog eens 45 mensen meeliepen op een basisschool.
Lees verder >>
SterkePuntenChallenge 2018
De Nederlandse Stichting voor Psychotechniek (NSvP) stelt drie soorten subsidie beschikbaar voor organisaties die écht werk wil maken van HRM-beleid dat verder kijkt dan alleen economische sturing. Ze wil hiermee een (financiële) impuls geven om bij te dragen aan HR-beleid waarin de mens en haar 'sterke kanten' radicaal centraal staan.
Lees verder >>
Amsterdamse Lerarenbeurs aan te vragen tot 22 april

Tot 22 april 2018 kunnen bevoegde leraren en schoolleiders die werken op een Amsterdamse school voor primair onderwijs en voortgezet onderwijs (incl. speciaal onderwijs) een Amsterdamse Lerarenbeurs aanvragen voor het schooljaar 2018-2019.

Lees verder >>
Agenda
16-04-2018: Leergang Oriëntatie op leiderschap, Amersfoort
17-04-2018: Conferentie Samen werken aan de schoolorganisatie van de toekomst, Utrecht
05-06-2018: Webinar Professioneel statuut
06-06-2018: Conferentie medezeggenschap 'Professionele ruimte', Amersfoort
11-06-2018/11-09-2018: Tweedaagse cursus Preventiemedewerker, Utrecht
11-10-2018: Kennismakingscursus Arboscan-VO, Utrecht
08-11-2018/15-01-2019: Tweedaagse cursus Preventiemedewerker, Utrecht
Voion
     doorsturen   |   afmelden   |   contact   |   disclaimer
Voion, het A&O fonds voor het vo, zet zich in om samen met scholen vraagstukken op te lossen op het gebied van arbeidsmarkt en mobiliteit, opleiding en professionalisering en veilig, gezond en vitaal werken. Voion werkt voor en samen met werkgevers en werknemers in het voortgezet onderwijs, en wordt bestuurd door de sociale partners in het voortgezet onderwijs. Voion.nl
Volg ons op:  
Terug naar boven U ontvangt deze e-mail op het volgende adres: a.reints@clu.nl