Nieuwsbrief

Nieuw jaar, nieuwe regels sociale zekerheid | Advies commissie Borstlap: regels arbeidsmarkt moeten op de schop | en meer

  |  Lees online  |  Afmelden
SZ-bulletin

29 januari 2020

Voion
Het SZ-bulletin houdt u op de hoogte van ontwikkelingen over sociale zekerheid in het voortgezet onderwijs en verschijnt vijf maal per jaar. Het bulletin is samengesteld door de Sociale Zekerheidswijzer van Loyalis, de VO-raad en Voion.
Inhoud
» Casus: Alsnog transitievergoeding voor gepensioneerde werknemer?
» Vraag en antwoord: Moeten opvolgende urenuitbreidingen worden gezien als opeenvolgende arbeidsovereenkomsten in de zin van art. 7:668a BW (de ketenregeling)?
» Nieuw jaar, nieuwe regels sociale zekerheid
» Advies commissie Borstlap: regels arbeidsmarkt moeten op de schop
» Uitvoering compensatieregeling gewijzigd
Casus
Alsnog transitievergoeding voor gepensioneerde werknemer?
In november 2019 deed de Hoge Raad (HR) uitspraak in de zaak van het “slapende dienstverband” van een arbeidsongeschikte werknemer. De HR oordeelde dat de werkgever moest meewerken aan een voorstel van de werknemer om het dienstverband te beëindigen. En dat de werkgever daarbij een vergoeding aan de werknemer moest betalen, gelijk aan de transitievergoeding na 2 jaar ziekte. Dit baseerde de HR op goed werkgeverschap.

» Lees verder  |  Deel dit:  
Twitter LinkedIn
Vraag en antwoord
Moeten opvolgende urenuitbreidingen worden gezien als opeenvolgende arbeidsovereenkomsten in de zin van art. 7:668a BW (de ketenregeling)?
Een lerares Engels heeft naast haar vaste aanstelling van 0,5 fte gedurende vier opeenvolgende jaren een aanvulling op haar uren gekregen tot 1 fte. Dit ter vervanging van andere leraren die ziek waren of tijdelijk andere taken uitvoerden. De docent was van mening dat deze tijdelijke urenuitbreidingen beschouwd moeten worden als opeenvolgende arbeidsovereenkomsten in de zin van art. 7:668a BW waardoor er een contract met een omvang van 1 fte zou zijn ontstaan. Heeft de docent gelijk?
  
» Lees verder  |  Deel dit:  
Twitter LinkedIn
Nieuw jaar, nieuwe regels sociale zekerheid
Ook in 2020 wijzigt de sociale zekerheid en het arbeidsrecht. In dit artikel leest u de belangrijkste wijzigingen voor het voortgezet onderwijs.
» Lees verder  |  Deel dit:  
Twitter LinkedIn
Advies commissie Borstlap: regels arbeidsmarkt moeten op de schop
Nederland moet snel werken aan een integraal herontwerp van de regels rondom werk op het gebied van arbeidsrecht, sociale zekerheid, fiscaliteit en persoonlijke ontwikkeling tijdens de loopbaan. Alleen op die manier worden de waarden van werk voor iedereen op de arbeidsmarkt veiliggesteld voor de toekomst. Dat is de belangrijkste aanbeveling van de Commissie Regulering van werk onder leiding van Hans Borstlap.
» Lees verder  |  Deel dit:  
Twitter LinkedIn
Uitvoering compensatieregeling gewijzigd
Werkgevers kunnen vanaf 1 april 2020 compensatie aanvragen voor de transitievergoeding als zij een werknemer ontslaan die meer dan 2 jaar ziek is. De uitvoering van deze compensatieregeling is gewijzigd. In dit artikel leest u de drie belangrijkste punten.
» Lees verder  |  Deel dit:  
Twitter LinkedIn
Voion     doorsturen  |  afmelden  |  contact  |  disclaimer
Algemene Onderwijs BondCNV OnderwijsAbvakabo.gif
Volg ons op:  
Terug naar boven U ontvangt deze e-mail op het volgende adres: